Mónosbéli Gyermekotthon | Képzéseink
50878
page-template-default,page,page-id-50878,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.5.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,,grid_1300,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Képzéseink

Alkotó-fejlesztő meseterápia képzés

dr-boldizsar-ildikoA Mónosbéli Gyermekotthon „Alkotó-fejlesztő meseterápia” címmel 30 órás, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet által minősített tanfolyamot szervez.

A tanfolyam tematikájának kidolgozója és előadója Dr. Boldizsár Ildikó meseterapeuta.

  • Szerezhető továbbképzési pontérték: 30
  • A képzés időtartama: 30 óra. (3×10 óra)

1. kurzus

2015. november 2-4.

2. kurzus

2015. november 23-25.

További információk

  • A program indításának helyszíne: Mónosbéli Gyermekotthon (3345 Mónosbél, Dózsa Gy. utca 12.)
  • A képzés ára: 35 000 Ft.
  • Étkezés: A képzés ideje alatt étkezés igényelhető (1 400 Ft/nap, 3-szori étkezés, ebéd 630 Ft).
  • Szállás: Korlátozott számában szállást tudunk biztosítani (1.400 Ft/éj).

A mellékelt jelentkezési lapon várjuk minden érdeklődő kolléga jelentkezését!

Jelentkezési lap letöltése
A program célja, tartalma

A személyes gondoskodást végzők felkészítése arra, hogy a hagyományban megőrzött meséken keresztül hogyan tudják beemelni és beépíteni a nevelés folyamatába azt a tudást, amely elengedhetetlenül szükséges az egészséges személyiség kialakulásához.

Az alkotó-fejlesztő meseterápiát a kurzus folyamán két irányban is megtanulják használni a hallgatók: egyrészt prevencióként, másrészt a felmerülő problémák mesékkel történő kezeléseként. A komplex elméleti, gyakorlati és módszertani ismeretanyag elsajátítása után az adott korosztálynak megfelelő népmesék a napi munka szerves részévé válhatnak és segítő/rendező erőként lehet támaszkodni rájuk.

Az alkotó-fejlesztő meseterápiával dolgozó nevelő a továbbiakban képessé válik a népmesékben rejlő lehetőségeket felismerni és alkalmazni, a történeteket – többek között – az érzelmi, értelmi és szociális kompetenciák fejlesztésére használni. Sajnos a népmesék egyre inkább kiszorulnak a gyerekek életéből, pedig a mese lélektani hatása (megnyugvás, középpontba rendeződés, feszültség- és szorongásoldás) és tudásközvetítő funkciója mellett a mesék alkalmasak egy közösség létrehozására, formálására és megtartására is. Ráadásul a mesék nagy előnye, hogy észrevétlenül tanítanak, azaz akadálytalanul juttatják az információkat a megfelelő helyekre.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, egyértelművé válik, hogy olyan preventív eszköz van a birtokunkban, amely rengeteg kapcsolódási zavart képes megelőzni, mégpedig úgy, hogy didaktikus eszközök és szándékok nélkül segíti és fejleszti például: az olvasási készséget és a szövegértési képességet, az önálló tanulás képességét, az érzelmi intelligenciát, a képzeletet és a fantáziát, a belső és külső világokban való eligazodást, az erkölcsi értékrend megszilárdítását, a női és férfi szerepek tisztázását, az élet és halál kérdéseivel való bátor szembenézést.

Mindezeken kívül a mesék az életkori sajátosságoknak megfelelő hatást is kifejtenek, ezért nagy jelentősége van annak is, hogy kinek, mikor, mit és hogyan mesélünk. A kurzuson ezekre a kérdésekre is választ kapnak a résztvevők.