Mónosbéli Gyermekotthon | Kézműves szakkör
50763
page-template-default,page,page-id-50763,page-child,parent-pageid-50783,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.5.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,,grid_1300,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Kézműves szakkör

Van ami szegény magyar népünknek művészete, amely csak az övé, amelyet ő alakított ki, ő formált. Az alap megvan, csak építeni kell tudni reá!

/Kós Károly/

A Mónosbéli Gyermekotthonban e gondolatok jegyében kezdett munkához 2000-ben Antalné Józsa Márta fazekas oktató, nevelő vezetésével a népi kismesterségek hagyományőrző kézműves műhely, a “Bütykölő”.

Fontos feladatunknak tekintjük, hogy átadjuk a ránk bízott gyermekeknek az alkotás és a teremtés örömét. Olyan tárgyakat, játékokat tervezünk minden alkalommal, amelyek díszíthetőek és használati értékük is van. A gyermekek fantáziája határtalan, így készültek már kerámia képkeretek, gyertyatartók, mécsesek, tálak, órák, tükrök stb. Minden foglalkozáson figyelembe vesszük a gyerekek alkotókedvét, lendületét, teherbírását. Így fordul elő, hogy késő estig is dolgozunk egy-egy munkán, s a tervezett heti két foglalkozás kevésnek bizonyul. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy az egyszerű, kisebb munkák sikerélménye újabb és újabb feladatok vállalására ösztönzi gyermekeinket. Fokozatosan bontakoznak ki szunnyadó képességeik. Erősödik bennünk a munka örömének érzése. Jó látni arcukon a kész művek kapcsán érzett örömöt, boldog mosolyt. Gyermekeink büszkék arra, hogy alkotni, s ajándékozni tudnak.

Az elkészített munkák önmagukért beszélnek. Bizonyítják az alkotójukban rejlő értékeket, de mesélnek legféltettebb titkaikról, fájdalmaikról is.

A műhelymunka a tehetséggondozáson kívül pszichoterápiás hatással is bír. Mivel előzményeik miatt minden gyermekotthonban nevelkedő gyermek többé-kevésbé sérült érzelmivel, nagy hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, pszichés jóllétük biztosítására, nyomon követésére is. A művészetterápiára való motiváció az egyik alappillére a személyiségfejlődés sikerének. A gyermekek bizalmának elnyerésére a közös alkotás nagyon jó lehetőséget kínál, a munka közbeni kötetlen beszélgetés a gyermek belső világának megismeréséhez elengedhetetlen eszköz.

A kézműves műhely sikerességét bizonyítja, hogy alkotásaikból több alkalommal kiállítást rendeztünk, valamint az elkészült munkák megtekinthetőek a gyermekek lakókörnyezetében, valamint az otthon műemlék épületében.

Ízelítő a gyermekek munkáiból