Mónosbéli Gyermekotthon | Képzőművészeti szakkör
50739
page-template-default,page,page-id-50739,page-child,parent-pageid-50783,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.5.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,,grid_1300,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Képzőművészeti szakkör

A 'Honnan jövök?' kérdés azért is fontos számunkra, mert más, egyéb alapkérdésekkel egybetartozónak érezzük: Ki vagyok én? Milyen a világ, ami engem körülvesz? Mi az életem célja?

/Viktor E. Frankl/

Nagy megbecsülésnek örvend gyermekeink körében a Papp Ildikó művésztanár által vezetett képzőművész szakkör, amely már 10 éve működik intézményünkben. E különleges foglalkozásokon a gyerekek az alkotás örömének átélése mellett képeikben fejezhetik ki a fenti kérdésekre adott válaszaikat.

A képzőművész munka során a mesék világát hívtuk segítségül a gyermeki lélek gazdagításához. Felfedeztük, hogy minden festmény egy mesét rejt magában. Megtanítja a legfontosabbat, hogy félelmeinket, önelutasításainkat legyőzve, elfogadjuk magunkat és képessé váljunk a szeretetre.

Az elmúlt évben a művészettörténet híres alkotásainak segítségével utaztunk “Fantáziaországba”. A gyerekek szabadon választhattak a festmények között és mindenki azt választotta, amiben valóban felismerhető az ő élete és szeretet utáni vágya.

Örök témák:

  • A ló, mint az érzékenység, a természetes erő, az élet és a halál, az újjászületés körforgásának jelképe,
  • A falvak, a városok mint az otthon és a közösség szimbólumai,
  • A virág, főként a rózsa, mely a tiszta szeretetet, az életet és az elmúlását fejezi ki,
  • A víz, ami az életet, a földi létünk tisztaságát adja,
  • Az örök szerelem égi és földi formája szerelmespárok ábrázolásával.

Különös módon ezek a témák az ősi kultúrában, motívumvilágban igen mészen gyökereznek. Megfigyelhető, hogy a gyerekek gyakran női alakokat, rózsákat, és lovakat rajzolnak.

Az alkotások jó része reprodukció, illetve keresztmetszet, vagyis részleteiben eltérhetnek az eredetiektől. A képek nagy részének színvilága azonban merőben különbözik a valódi műtől, a színválasztás a gyermekek fantáziáját, lelki világát tükrözi.

Ízelítő a gyermekek munkáiból